Pohjois-Savon Seta ry:n säännöt

1. NIMI JA KOTIPAIKKA

2. TOIMINNAN TARKOITUS, MUODOT JA TUKEMINEN

3. JÄSENET

4. YHDISTYKSEN KOKOUKSET

5. HALLITUS

6. NIMENKIRJOITTAMINEN

7. TILIKAUSI JA TOIMINNANTARKASTUS

8. SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN

9. OHJESÄÄNNÖT

1. Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Pohjois-Savon Seta ry.
Yhdistyksen kotipaikka on Kuopion kaupunki ja yhdistys toimii Pohjois-Savossa.
Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton.

 

2. Toiminnan tarkoitus, muodot ja tukeminen

Yhdistys on ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on edistää sitä, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Yhdistys pyrkii kokoamaan ja jakamaan tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun moninaisuudesta. Se pyrkii myös ehkäisemään erilaisiin seksuaalisiin suuntautumisiin, sukupuoli-identiteetteihin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvia ennakkoluuloja ja epäsuoraa ja suoraa syrjintää, poistamaan kulttuuriin, kieleen sekä yhteiskunnan rakenteisiin ja yhteiskunnassa vallitseviin arvoihin ja normeihin sisältyvää eriarvoisuutta, sekä saattamaan ihmiset yhteiskunnalliselta asemaltaan tasavertaisiksi riippumatta sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi

  • järjestää kokouksia, kursseja, tiedotus-, neuvonta-, koulutus- ja keskustelutilaisuuksia
  • järjestää ohjausta sekä neuvonta-, vertaistuki-, valistus- ja vapaa-ajan harrastus- sekä kulttuuritoimintaa
  • harjoittaa julkaisutoimintaa
  • pitää yhteyttä ja kuulua jäsenenä päättämiinsä valtakunnallisiin sekä alueellisiin tahoihin
  • tehdä esityksiä, aloitteita ja kannanottoja sekä antaa lausuntoja järjestöön liittyvissä asioissa
  • muilla vastaavilla tavoilla edistää seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun moninaisuuden yhdenvertaisuutta ja siihen liittyvää tutkimusta

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi kerätä jäseniltään jäsenmaksuja ottaa vastaan lahjoituksia, testamentteja, stipendejä ja avustuksia järjestää asianmukaisen luvan hankittuaan rahankeräyksiä sekä arpajaisia kerätä varoja toimintansa rahoittamiseksi järjestämällä esimerkiksi maksullisia juhla- ja huvitilaisuuksia ja muita vastaavia tapahtumia, kahvilatoimintaa, myyjäisiä ja julkaisutoimintaa sekä vastaavaa taloudellista toimintaa omistaa ja hankkia toimintaansa varten tarpeellisia kiinteistöjä sekä kiinteää ja irtainta omaisuutta. voittoa tavoittelematta välittää toimialaansa liittyviä palveluita yhteisöille ja muille tahoille

3. Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen yhdistyksen toiminnan ja säännöt hyväksyvä henkilö. Jäsenmaksu voi olla erisuuruinen eri jäsenryhmille. Varsinaisen jäsenen tulee maksaa yhdistyksen syyskokouksen vuosittain päättämä jäsenmaksu.

Yhdistyksen äänivallattomaksi kannatusjäseneksi voivat liittyä yksityiset henkilöt, yritykset, yhdistykset, säätiöt, seurakunnat sekä muut oikeustoimikelpoiset yhteisöt. Kannatusjäsenen tulee maksaa yhdistyksen syyskokouksen vuosittain päättämä kannatusjäsenmaksu.
Kunniajäseniksi yhdistys voi kutsua sen tarkoitusta erityisellä tavalla edistäneitä henkilöitä. Yhdistyksen perustajajäseniä ovat perustamiskirjan allekirjoittaneet henkilöt. Kunniajäseniltä ja perustajajäseniltä ei peritä jäsenmaksua ja jäsenyys on voimassa toistaiseksi, ellei jäsentä eroteta tai hän itse eroa jäsenyydestä. Kunniajäsenellä ja perustajajäsenellä on samat oikeudet kuin varsinaisella jäsenellä.

Varsinaiset ja kannattajajäsenet hyväksyy hallitus; kunniajäsenet kutsuu yhdistyksen kokous hallituksen esityksestä.

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, mikäli hän on toiminnallaan yhdistyksessä tai sen ulkopuolella vahingoittanut yhdistystä tai on jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut. Jäsenen erottamisesta päätetään seuraavassa yhdistyksen kokouksessa. Päätöksestä on käytävä ilmi erottamisen syy.

Oikeus jäsenrekisteritietoihin on yhdistyksen hallituksella ja hallituksen kokouksen valtuuttamalla henkilöllä.

Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

 

4. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella paikalla olevalla, kulumassa olevan vuoden jäsenmaksun maksaneella varsinaisella jäsenellä sekä jokaisella kunniajäsenellä yksi (1) ääni. Yhdistyksen kokouksissa ei voi äänestää valtakirjalla. Kannattajajäsenillä on yhdistyksen kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus. Mikäli kannattajajäsen on yhteisö, se voi lähettää kokouksiin enintään kaksi (2) edustajaa.

Päätökset yhdistyksen kokouksissa tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä avointa äänestysmenettelyä käyttäen, ellei vähintään yksi paikalla olevista äänivaltaisista jäsenistä pyydä suljettua lippuäänestystä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni.

Kokouksen päätöksellä voidaan läsnäolo- ja puheoikeus myöntää myös muille kokouksessa oleville henkilöille. Hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksiin voidaan myöntää läsnäolo-oikeus sähköistä kanavaa pitkin.

Yhdistys pitää kaksi (2) varsinaista kokousta kalenterivuoden aikana. Kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
2. Esitetään tilinpäätös, toimintakertomus sekä toiminnantarkastajan lausunto
3. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
4. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
2. Päätetään jäsenmaksujen suuruudesta ja kantotavasta sekä niistä myönnettävistä alennuksista
3. Päätetään hallituksen jäsenille maksettavista palkkioista ja muista korvauksista
4. Vahvistetaan talousarvio seuraavalle vuodelle
5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma seuraavalle vuodelle
6. Valitaan hallituksen puheenjohtaja
7. Valitaan muut hallituksen jäsenet (3-9)
8. Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
9. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Kokouskutsu yhdistyksen kokoukseen on annettava vähintään seitsemän (7)
vuorokautta ennen kokousta. Kokouksesta on lähetettävä kutsu hallituksen valitsemaa todistettavaa sähköistä kanavaa käyttäen.

Ylimääräisiä yhdistyksen kokouksia pidetään hallituksen kutsusta tarvittaessa tai kun vähintään 10 jäsentä tai 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä erikseen ilmoitetun asian käsittelyä varten hallitukselta kirjallisesti vaatii. Vaatimus kokouksen pitämisestä on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Hallituksen on viipymättä vaatimuksen saatuaan kutsuttava kokous koolle.

 

5. Hallitus

Yhdistyksen toiminnasta vastaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valittu puheenjohtaja ja kolmesta yhdeksään (3-9) jäsentä. Hallituksen jäsenten tulee olla yhdistyksen varsinaisia jäseniä.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja päättää keskinäisestä vastuunjaosta. Hallitus voi kutsua ulkopuolelta sihteerin ja taloudenhoitajan.

Yhdistyksen puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten toimikausi on yksi kalenterivuosi.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyessään varapuheenjohtajan kutsusta, tai kun vähintään yksi hallituksen jäsen sitä puheenjohtajalta tai varapuheenjohtajalta kirjallisesti vaatii. Kutsu kokoukseen on toimitettava vähintään kolme vuorokautta ennen kokousta.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet hallituksesta mukaan lukien puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on paikalla.Kokouksessa puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla ja jokaisella hallituksen jäsenellä on yksi (1) ääni ja äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni.

 

6. Nimenkirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat kaksi hallituksen jäsentä yhdessä.

 

7. Tilikausi ja toiminnantarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Yhdistyksellä on yksi (1) toiminnantarkastaja ja yksi (1) varatoiminnantarkastaja.
Toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja valitaan syyskokouksessa ja heidän toimikautensa on yksi kalenterivuosi.

 

8. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä vähintään neljäntoista (14) vuorokauden väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa sillä olevat varat ja omaisuus luovutetaan yhdistyksen tarkoitusta edistävään toimintaan käytettäväksi. Jaosta päättää yhdistyksen toiminnan lopettava kokous.

 

9. Ohjesäännöt

Näitä sääntöjä täydentävillä ohjesäännöillä voidaan antaa täsmentäviä määräyksiä hallituksen toiminnasta ja tehtävistä, sekä muista yhdistyksen toiminnan kannalta tärkeistä asioista. Ohjesäännöt ovat voimassa toistaiseksi, ellei yhdistyksen kokouksessa sovita erikseen määräajasta. Päätöksen ohjesääntöjen hyväksymisestä ja voimaantulosta tekee yhdistyksen kokous. Ohjesääntöihin ei saa ottaa näiden sääntöjen tai Suomen lakien tai asetusten kanssa ristiriidassa olevia määräyksiä.

Tule mukaan toimintaan!


Ovatko sateenkaarevat asiat sinulle tärkeitä?


Haluatko tulla mukaan tekemään entistä tasa-arvoisempaa Pohjois-Savoa?

Pohjois-Savon Seta on ihmisoikeusjärjestö, joka ajaa HLBTIQA+ -asioita Kuopion, Siilinjärven, Iisalmen ja Varkauden alueella.

Seuraa meitä somessa

© Pohjois-Savon Seta ry