Monet meistä tulevat viettämään seuraavien viikkojen aikana enemmän aikaa kotona syystä tai toisesta. Tulevat viikot ovat toki koettelemus meille kaikille, mutta etenkin heille – joille koti ei ole turvallinen paikka olla. 

Mitä asioiden eteen voi tehdä?

Pidä huolta ystävistäsi ja läheisistäsi, joilla tiedät olevan haasteita perheidensä tai seurustelukumppaniensa kanssa: soita ja tarjoa henkistä ja/tai muuta apua tai tukea. Koputa naapurisi oveen tai soita poliisille, mikäli seinän takaa kuuluu hälyttävän paljon itkua ja huutoa. Jos epäilet, ettei tuntemasi lapsen tai nuoren ole turvallista olla kotona ota yhteyttä asianmukaisiin viranomaisiin, kuten lastensuojeluun. 

Lähisuhdeväkivalta koskettaa lapsia, nuoria, ikääntyviä, naisia ja miehiä katsomatta sosioekonomista statusta tai terveydentilaa. Lähisuhdeväkivalta voi koskea niin valtavirtaan kuuluvia kuin vähemmistöjen edustajia. Se voi esiintyä fyysisen ja/tai seksuaalisen väkivallan muotoina, mutta myös henkisenä väkivaltana. Koska viimeisin on usein hienovaraisin väkivallan muoto, on se usein myös haastavin havaita ja tunnistaa. Seuraavassa listassa on joitain yleisiä merkkejä ja piirteitä henkisestä väkivallasta:

  • Toisen henkilön tunteiden ja tarpeiden vähättely, huomioimatta jättäminen tai arvottomina pitäminen
  • Riippuvuussuhteiden (esim. vanhemmuudesta, varallisuudesta tai tunteista johtuvia) käyttäminen toisen henkilön manipulointiin
  • Jatkuva toisen henkilön haukkuminen huonoksi tai tyhmäksi, tai väittäminen, että hän tekee jatkuvasti kaiken väärin tai ei pärjäisi omillaan
  • toisen henkilön kontrollointi, esim. muiden suhteiden (perheeseen, kavereihin) ylläpidon kieltäminen tai kotoa poistumisen, omien tulevaisuutta tai terveyttä koskevien päätösten, henkilön seksuaalisen tai sukupuoli-identiteetin rajoittaminen, toisen henkilön rajojen ja itsemääräämisoikeuden rikkominen.
  • Jatkuva perheenjäsenen/puolison/huoltajan tunnekuohujen armoilla oleminen ja niistä kärsiminen 

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, vaikka tietysti monia muitakin on, eikä tilanteesi tarvitse olla juuri samanlainen kuin jonkin listassa mainitun. Koti/lähisuhdeväkivalta voi ilmetä usein eri tavoin. Se, että tarvitset apua ei tarkoita, että olisit paha ihminen tai ettet rakastaisi perhettäsi/läheisiäsi. Sinulla on oikeus turvallisuuden tunteeseen ja kunnioitetuksi tulemiseen, sillä tunteesi ja tarpeesi ovat aivan yhtä tärkeitä kuin kaikkien muidenkin. Jos tarvitset apua, on olemassa monia erilaisia tahoja jotka tarjoavat tukea oikean ratkaisun löytämiseen!

Ota yhteyttä esimerkiksi näihin tahoihin, mikäli tarvitset apua:

Lapset ja nuoret:

  • Chatti lapsille ja nuorille osoitteessa nuortennetti.fi
  • MLL:n puhelinpäivystys nuorille ja lapsille numerossa 116 111
  • Paikallinen lastensuojelu (Kuopiossa numero on 044 718 3729 virka-aikaan 9-12) tai akuutissa tilanteessa sosiaalipäivystys (numero 044 7183930). Sähköisen lastensuojeluilmoituksen voi tehdä verkossa mihin aikaan tahansa. 
  • Sekasin-chat osoitteessa sekasin247.fi

Naiset:

  • Maahanmuuttajanaisia auttava puhelin 0800 05058 sekä turvakoti Monan puhelin 045 639 6274
  • Tukinaisen kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille naisille numerossa 0800-97899

Miehet:

  • väkivaltaa kokeneet miehet – puhelinpäivystys numerossa 044 751 1340

HLBTIQA+:

  • Sinuiksi puhelinpäivystys numerossa 044 300 2355

Yhteiset:

  • Nollalinja, 24/7 auki oleva puhelinpäivystys väkivallan uhreille numerossa 080 005 005
  • Rikosuhripäivystyksen chatti osoitteessa riku.fi tai numerossa 116 006
  • Sosiaalipäivystys (Pohjois-Savo) akuutteihin tilanteisiin 044 7183930
  • Kriisipuhelin on auki 24/7 numerossa 09 2525 0111
  • Kuopion kriisikeskuksen ajanvaraus numerossa 017 262 7733 ma-to klo 8.00-10.00

Mikäli hätäsi on akuutti, ole hyvä ja soita poliisille (Itä-Suomen Poliisilaitos 0295 415 455) tai hätäkeskukseen (112).

Osoitteesta nettiturvakoti.fi löytyy myös runsaasti tietoa perheväkivallasta ja sen tunnistamisesta, sekä muuta hyödyllistä tietoa.

Pitäkäämme kaikki huolta sekä itsestämme, että toinen toisistamme!

Alkuperäisen tekstin ovat laatineet Itävaltalaiset opiskelijat jotka löytyvät osoitteesta: https://www.facebook.com/achtungliebe/
Käännös ja muokkaus: Mika Makkonen, Julia Kääriä, Kristian Korhonen
Tästä linkistä löytyy lisäksi myös sama printattavana versiona jonka voi halutessaan tulostaa levitettäväksi!

Tule mukaan toimintaan!


Ovatko sateenkaarevat asiat sinulle tärkeitä?


Haluatko tulla mukaan tekemään entistä tasa-arvoisempaa Pohjois-Savoa?

Pohjois-Savon Seta on ihmisoikeusjärjestö, joka ajaa HLBTIQA+ -asioita Kuopion, Siilinjärven, Iisalmen ja Varkauden alueella.

Seuraa meitä somessa

© Pohjois-Savon Seta ry